Jeden rok končí, ďalší začína...

V tomto prípade hovoríme o včelárskom roku chovateľov včely medonosnej (apis mellifera).

Rozdeľujeme ho do 4 nasledujúcich období:

  1. Začína po poslednom medobraní, po odobratí medníkov, v našich podmienkach v auguste. Je to obdobie zazimovania. Tu prebieha výmena "letných včiel" za "dlhoveké včely", ktoré sú zodpovedné za úspešné prezimovanie a následne výchovu jarnej generácie. V tomto období sa začína príprava včelstva na prežitie zimy, ale aj zabezpečenie jeho jarného rozvoja. Preto je dôležité, aby včelstvá mali dostatok zásob. Včelár im musí chýbajúce doplniť cukrovým roztokom. Zároveň včelstvá ošetrujeme veterinárnymi prípravkami, prípadne vyraďujeme staré tmavé plásty, poškodené a nedostavané.
  2. Nasleduje obdobie zimného pokoja, včely toto obdobie prekonávajú stiahnuté do tzv. zimných chumáčov – schúlia sa k sebe do tvaru gule, vyhrievajú vnútorný priestor chumáča a zároveň v ňom cirkulujú. K dispozícii musia mať dostatok zásob, aby ho prečkali. Včelár sa v tomto období pripravuje na ďalšiu sezónu. Včelstvá neruší. Chystá si rámiky, ošetruje prázdne úle, robí údržbu včelárskych potrieb a náradia.
  3. Obdobie jarného rastu, alebo môžeme povedať včelia jar. Ak je teplota vyššia ako +8°C včelstvá začínajú plodovať. Pri teplote +12°C vyletia na prvý očisťovací prelet. Zvyšovaním vonkajšej teploty sa zvyšuje plocha plodu v úľoch a tým aj aktivita včiel. V tomto období vykonávame jarnú prehliadku na zistenie stavu zásob, prítomnosť matky, jarné ošetrenie a iné.
  4. Nakoniec je to produkčné obdobie. V tomto období sú včelstvá na vrchole rozvoja, kvitne väčšina nektárodajných rastlín, prebieha odchov matiek – včelích kráľovien, prípadné ich značenie (pre rok 2021 biela farba, alebo číslo prilepené na hrudi matky), tvorba odložencov, opeľovanie hmyzomilných rastlín, zber nektáru, peľu a napokon aj vytáčanie medu. Včelstvá sú na vrchole svojho rozvoja. Zameriavajú sa na zachovanie rodu a zhromažďovanie zásob. V tomto čase dochádza aj k rojeniu včelstiev. Ak chceme rojeniu zabrániť, musíme včelstvá obhospodarovať tak, aby sa nedostali do rojovej nálady. Ovplyvnilo by to znášku. Ak sa hlavná znáška vydarila a medníky sú plné zrelého medu, (plásty v úli sú zaviečkované) med môžeme vytáčať. Výnos medu závisí od poveternostných podmienok počas včelárskeho roka, od zdrojov paše (môžeme získať rôzne druhy medu ) a hlavne od práce včelára!

Včeliu rodinu nazývame včelstvo, ktoré žije v kolóniach. Skladá sa z matky – včelej kráľovnej, robotníc, trúdov. Bez matky včelstvo zahynie. Silné včelstvo má počas sezóny, vo vrcholnom štádiu rozvoja jednu matku, približne 40 000 – 60 000 robotníc a 300 – 600 trúdov.

Postupným vývojom včelárenia sa menili jeho postupy i materiál na stavbu úľov. V súčasnosti sa včely chovajú prevažne v nadstavkových úľoch s rôznymi rámikovými mierami.

Dalo by sa povedať, že včelstvo je superorganizmus, ktorý má perfektne prepracovanú komunikáciu a rozdelenie práce v úli. Sú veľmi citlivé na čistotu prírody, kde hľadajú zdroje potravy v okruhu 5 km. Ak sú v tomto okolí nevhodné ekologické podmienky, je ich existencia ohrozená. Stačí nevhodné chemické ošetrenie poľnohospodárskych plodín, alebo ovocných stromov v období ich kvetu, včelstvá hromadne hynú na jedovaté pesticídy.

Niekoľko zaujímavostí:

Vedeli ste, že na 1 gram medu musí včela navštíviť asi 2500 - 3000 kvetov, letí rýchlosťou viac ako 20 km/h.

Pre 1 kg medu včely nalietajú vzdialenosť rovnajúcu sa ceste 4x okolo Zeme? (obvod Zeme je 40 075 km).

V priebehu znášky (produkčné obdobie) je priemerná dĺžka života včely asi šesť týždňov. Ak včely použijú žihadlo ukončia tým zároveň svoj život.

Jedna včela sa za svoj život zaslúži o necelú kávovú lyžičku medu, čo predstavuje asi 9 gramov. Preto si med treba vážiť.

Včelie produkty (med, peľ, propolis, včelia materská kašička, včelí jed, včelí vosk) majú veľký význam pre človeka. Napr.: med obsahuje celý rad dôležitých vitamínov (vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P), minerálne látky (draslík, vápnik, železo, sodík, zinok), organické kyseliny, stopy proteínov a aromatické látky. Jeho účinky na zdravie a krásu poznali už starí Egypťania.

V článku som v skratke priblížil včelársky rok, jeho obdobia, čo je včelstvo a iné zaujímavosti. Avšak vo včelárskej praxi je toho oveľa viac. Tak ako o iné zvieratá aj o včely sa treba starať s láskou, aby nám prinášali úžitok. Ďalej vám povedia priložené obrázky.

Text: i foto: -MM-, ©2021